Co może uczulać?

Co może uczulać?

Uczulać może tak naprawdę wszystko. Biorąc pod uwagę alergię pokarmową nie można jednoznacznie określić grup produktów żywnościowych, które są całkowicie bezpieczne dla człowieka.

Istnieje natomiast szereg tych, które zawierają w sobie największe pokłady czynników, określanych jako alergeny. Warto tutaj wspomnieć, że na alergię pokarmową najczęściej cierpią dzieci a u aż 20% uczulenie nigdy nie przemija i nie zostaje wyleczone.

Czy da się wyleczyć?

Z medycznego punktu widzenia nie istnieje zresztą pojęcie takie jak wyleczenie alergii. Jak wyjaśnia dr n. med. Eliza Wasilewska, specjalista alergologii oraz alergologii dziecięcej w Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku, alergia jest dysfunkcją układu immunologicznego, więc takie rozwiązanie jest niemożliwe do zastosowania, także dlatego, że zarówno organizm pacjenta, jego układ immunologiczny, jak i zewnętrzne czynniki środowiskowe – alergeny są zmienne, co sprawia, że także choroba alergiczna jest zmiennym, dynamicznym procesem.

Okazuje się jednak, że alergolodzy wyznaczyli grupę produktów spożywczych, które uczulają najbardziej. Wśród takich wyróżnić można wszystkie te, które zawierają białko mleka krowiego.

Kolejnym składnikiem jest białko jajek, silnym alergenem mogą być również orzechy, czekolada, miód, truskawki, pomidory, seler, owoce cytrusowe, owoce morza, gluten oraz soja.

A jak z dziećmi?

Na działanie uczulające najbardziej narażone są dzieci ze względu na niedojrzały jeszcze dostatecznie układ pokarmowy. Właśnie z myślą o nich alergolodzy stworzyli schematy prawidłowego żywienia, zgodnie z którymi najbardziej niebezpieczne alergeny należy wprowadzać do ich jadłospisu nieco później.

Źródła:

http://portaldermatologiczny.pl/choroby-dermatologiczne/alergia-na-pylki/

http://naszezdrowie.org.pl/porady/alergia-na-roztocza/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *